Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola

Zenede - Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola - energetikai korszerűsítés - rekonstrukció

Az 1861-ben alapított debreceni Zeneiskola önálló épülete 1894-ben a Csapó és Vár utcák saroktelkén épült fel, neoreneszánsz stílusban. Kialakítása egyemeletes, magastetős volt. Az épület tervezője és kivitelezője is Tóth István volt. A tervek bírálatában részt vett Pecz Samu műegyetemi tanár. A hangversenyterem öblössége és a folyosók tágassága az ő észrevételeinek eredménye.

Az iskola 1913-ban városi kezelésbe került. Ekkor a város kötelezettséget vállalt az épületnek egy újabb szinttel történő bővítésére, melyet 1927-ben készítettek el. Új épületszárnnyal bővült az iskola 1983-ban, mely az adott kor építészeti elképzeléseit tükrözte. Ezt az 1990-es években átépítették.

A régi Zenede épület külső megjelenése ma nagyon elhanyagolt, többszöri átalakítás nyomait viseli. A földszint teljesen megnyitott portáljait ablakszerűen befalazták és eltűntek a sarokrizalit emeleti szintjeinek díszes nyíláskeretező szemöldökpárkányai. A főpárkány feletti balluszteres attikát átépítették, helyette egyszerű mellvédfal készült. Az épület legszebb helyisége a hangversenyterem, mely a Vár utcai rizalit emeletén kapott helyet.

A zenede tömör tégla falazatú, részben alápincézett épület. Homlokzati díszítése jelentős, ugyanakkor sok helyen kisebb-nagyobb mértékben károsodott. A tetőfedés, a bádogozások cserére, a tetőszerkezet javításra szorul. Ismereteim szerint utólagos talajnedvesség elleni szigetelésre szorult. 

Generál tervező, gépészet: Karakal Bt. - Bodó Béla

Műemléki szakértő: Gajdos Csaba

Szerkezettervező: Nagy András

Villamos tervező: Beke Ferenc

Felelős építész tervező: Greskó Zsolt